Ska internet också bli en klassfråga?

...Jag läser i DN om förslaget från EU att reformera internet som vi känner till det och göra det till ett slags kabel-tv-nät där man bara får tillgång till de sidor man betalar för och jag ställer mig frågande till hur detta är tänkt att genomföras och framförallt varför? Arg, besviken och ledsen är de första reaktioner jag känner inför dessa beslut. Inget annat.

- Är telekommunikation en mänsklig rättighet? Vad tror du en liten fattig pojke i Afrika tycker är mänskliga rättigheter? Det finns en europeisk stadga om mänskliga rättigheter som gäller enligt EU-fördraget – varför stoppa in den i Telekompaketet? säger Jörgen Samuelsson som är delegat i rådsarbetsgruppen för telekommunikationer till DN.

Denna sorts retorik och cirkelargument är inget som är unikt för Jörgen Samuelsson. Naturligtvis har den stackars afrikanen svårt att förstå varför internet ska vara en mänsklig rättighet när han själv inte ens kanske har tillgång till mat, skola eller rent vatten. Men det förklarar inte varför vi i väst ska nekas denna rättighet, eller varför afrikanen ska göra det heller för den delen. De folkutbildande visioner som exempelvis den som OLPC (One Laptop per Child) representerar verkar ha passerat Samuelsson obemärkt förbi. Deras vision är att ge de fattigaste av fattiga tillgång till datorer som ett steg i att utbilda barn och unga och hjälpa till att engagera dem istället för att bara stå passiva.

Internet är idag ett fönster som står på vid gavel - ett fönster som är öppet för alla - och bör så förbli! Internet är ett medium som hjälper människor att bredda sitt kontaktnät över hela världen och inskränkningar i den personliga integriteten som IPRED till exempel, den lag som Peter Danowksy, juristen som gått i bräschen i hetsjakten mot internetpiraterna, förespråkar är inte till för att driva demokratin framåt över huvud taget. IPRED är inget annat än ett sista skrik från den gamla världens pampar som nu slåss med näbbar och klor för att hålla tillbaka utvecklingen i så stor utsträckning som möjligt!

Jag läser med höjda ögonbryn i SvD att Danowsky ser internetleverantörer som Banhof (ett av de företag som tagit ställning mot den sjuka IPRED-lagen) som onda aktivister som bara vill underlätta för de "skurkar" som vill kunna kolla på en film hemma eller lyssna på nån låt här och där utan att behöva betala för den plastbit som skivbolagen prånglar ut den på.

Sanningen är Banhof faktiskt gör en viktig markering - och det är inget annat än positivt. Det behövs fler som vågar visa att maffiametoder och smygavlyssning inte är annat än just maffiametoder och lagvidrigt spionage sanktionerat av ljusskygga storpampar som inte värnar om vår demokrati utan sina egna feta plånböcker och ingenting annat.

Varför inte se internet som det fantastiska bibliotek av information det faktiskt är? Varför försöka lagstifta bort fri oppinionsbildning och tvinga folk att betala för saker som de redan har rätt att ha tillgång till? Är det verkligen ett alternativ för de miljontals ungdomar och sämre bemedlade som lever i vårt Europa att tvingas att betala en till tv-licens när de inte ens har råd med den första? Är det verkligen demokrati?

Varför ska allt som är positivt brytas ner i mikroskopiska beståndsdelar, smulas sönder och bara lämna utrymme åt den klick som har råd att konsumera? Varför ska de som faktiskt har nytta av internet, vare sig man är jobbsökande eller har sitt sociala kontaktnät på webben, tvingas betala för något som varit en mänsklig rättighet för oss i väst ända sedan det moderna internet som vi nu använder oss av föddes?


Det är dags att slå näven i bordet! Nu är jag arg...

Istället för att bara klia oss i huvudet och fråga oss vad vi kan göra åt saken måste vi börja agera! Det är dags att riva ner de ruttna pelare som i dagsläget ska representera demokratin och istället bygga upp ett nytt, fräscht och ansvarsfullt alternativ för oss som faktiskt drabbas av dessa kränkande beslut!

Det är dags att gubbarna och tanterna i Bryssel börjar tänka lite på den del av befolkningen som inte tjänar 100-tusentals kronor varje månad och börjar representera folkets åsikter istället för att driva sina egna ljusskygga agendor och intressera sig för miljonbonusar och maffiga avgångsvederlag!

Det är dags för vår regering att sluta springa ärenden åt skiv- och film-lobbyister med säte i USA och det är dags att reformera hela det politiska system som finns idag! Det är dags att bygga upp ett nytt och fräscht demokratiskt alternativ istället för det ruttna skjul som kallas rättvisa idag - ett alternativ som representerar alla medborgare och inte bara en galen maktelit och den klick som utgörs av samhällets grädda. Det är dags för oss på golvet att göra mer än att bara knyta nävarna i byxfickan och organisera oss för att göra skillnad!

Det handlar inte om socialism eller klasskamp  just nu (även om det naturligtvis gör det också) - det handlar om vanlig rättvisa helt enkelt! Det behövs en förändring och den kan vi alla  börja bygga upp tillsammans redan idag!

Kommentarer
Postat av: Dimaz

Klockrent skrivet och mitt i prick!

Moderater = lögnare och plundrare

Vi vill ha ett rättvist samhälle och lagar som är rimliga.

2009-04-15 @ 19:44:39
Postat av: Louise Pettersson

Internet har väl hela tiden varit en klassfråga - på andra sätt...

2009-04-15 @ 21:23:27
URL: http://www.internetliv.se
Postat av: UmbaLumba

WTF?! Vet inte hur man tänkt med att man ska betala folk för att ge en tjänst som dom inte ens själva äger. Jag kan inte heller riktigt förstå poängen med att betala för att kunna betala andra saker. Om jag vill köpa något via internet är alltså tanken att jag först ska betala för möjligheten att ha internet, för att sedan kunna köpa saker där? Verkar minst sagt ogenomtänkt, såvida inte det betyder att för en månadsavgift så blir allt på internet gratis, precis som det var från början. Eller iaf strax efter att allmänheten fick ta del av det.

Jag är FÖR en månadsavgift under 1000 kronor om det betyder att allt på internet blir gratis =) Annars är det snarare ett sätt att stoppa utvecklingen och se till att Sverige hamnar på efterkälken ännu mer när det gäller IT-utveckling och faktiskt även ren allmänbildning.

2009-04-16 @ 03:46:32

Det är här du ska skriva:

Namn:
Jag är en stalker

E-postadress: (för framtida hotbrev)

Kläm fram med din bloggadress:

Kläm fram med det:

Trackback
RSS 2.0