Dopplereffekten



Dopplereffekt

Från Wikipedia

(Omdirigerad från Dopplereffekten)
Hoppa till: navigering, sök
Illustration av Dopplereffekten och varför frekvensen mäts olika av en observatör när källan rör sig.

Dopplereffekt är ett fysikaliskt fenomen, som innebär en förändring av frekvensen (svängningstalet) hos en signal, till exempel ljud eller ljus, beroende på om källan närmar sig eller avlägsnar sig i förhållande till observatören. Först med att beskriva dopplereffekten var Christian Doppler 1842. Det allra lättast iakttagbara exemplet på dopplereffekten är sirenerna på ambulanser eller polisbilar, som tycks minska i frekvens då de passerar observatören. Bland annat en dopplerradar använder sig av dopplereffekten.

Ett annat exempel på dopplereffekten är de frekvensförändringar (dvs färgförändringar), orsakade av stjärnornas rörelse relativt jorden, som gör det möjligt för astronomer att mäta deras hastighet. Detta gör det bland annat möjligt att upptäcka planeter kring näraliggande stjärnor. Detta p.g.a. att hastigheten varierar beroende på om planeternas tyngdkraft drar stjärnan mot oss eller från oss. En liknande effekt är den s.k. rödförskjutningen hos avlägsna stjärnor eller galaxer, som orsakas av att de avlägsnar sig från oss med hög hastighet p.g.a. universums utvidgning. Skillnaden i det fallet är att källan inte rör sig i förhållande till rymden utan att det är rymden själv som utvidgar sig. Detta brukar inte kallas dopplereffekt.

Den frekvensförändring som Dopplereffekten ger upphov till beskrivs av formeln (för icke-relativistiska hastigheter):

f = f_0 \frac {v}{v - v_{s, r}}

där f är den frekvens som uppfattas av observatören, f0 frekvensen hos avsändaren, v hastigheten hos vågorna i de aktuella mediet och vs, r hastigheten med vilken avsändaren rör sig. För hastigheter nära ljusets blir den skiftade frekvensen:

f=\sqrt{\frac{1-v/c}{1+v/c}}f_0

Men sanningen att säga så kom jag inte på något bättre namn då de allra coolaste var upptagna.

Kommentarer

Det är här du ska skriva:

Namn:
Jag är en stalker

E-postadress: (för framtida hotbrev)

Kläm fram med din bloggadress:

Kläm fram med det:

Trackback
RSS 2.0