Unni, vi älskar dig!

...Och alla Sveriges pirater jublar idag!

Att ställa som författare ställa sig på piraternas sida ideologiskt är måhända lätt i tankarna, men det måste vara svårare för dig då den enda positiva rösten som hörs från kulturarbetarnas håll i den här frågan i nuläget är din egen. Ditt initiativ är beundransvärt, Unni. Sveriges pirater är stolta över dig. Jag är stolt över dig.

Tack, Unni, för att du är på rätt sida av staketet!



Jag anatar att en förklaring är på sin plats:

Unni Drougge har på ett hedervärt sätt tagit ställning i den för mig och många andra ideologiskt viktiga frågan om upphovsrätten och de andra frågorna som kan tänkas hota internet och dess användares framtid genom att ta strid mot upphovsrättslobbyn och Ipred-anhängarna. Genom sitt ställningstagande gör hon en viktig markering mot lobbyns desperata försök att kontrollera det internet (med hjälp av jäviga domare) som vi har idag genom lagstiftning som garanterar ett storebrorssamhälle av samma dignitet som den orwellianska dystopi som utgör handlingen för 1984. Hon har dessutom valt att göra en ljudbok av sitt nya verk Boven i mitt drama kallas kärlek exklusivt för The Pirate Bay. Det är hedervärt och här i Sverige är det än så länge relativt unikt även om internationella författare som Paulo Coelho använt sig av internet som distributionskanal i flera år.


Boven i Unnis drama kallas kärlek, och på ett kärleksfullt sätt har hon delat med sig av den i syftet att sprida kultur till oss som läser hennes böcker - på eget initiativ utan hjälp av några giriga mellanhänder...

Några få artister, däribland Timbuktu, har visat sig vara kloka nog att ta ställning mot detta, i detalj kontrollerade och reglerade sovjetliknande samhälle som piratjägarna i sin iver försöker skapa - resten står tillsammans med Jan Guillou, Liza Marklund, Per Gessle och Dick Harrison och applåderar saker som Ipred, Acta, Telekompaket och andra tjänster som är föreslagna för att kväva internet (om de inte bara håller käften såklart). De skriker högljutt och slår på stora trummor och uttalar sig gång på gång om frågor som de inte har satt sig in i överhuvudtaget. De spottar på ett helt kundsegment och kallar dem för skurkar. Det är tragiskt.

I en artikel på Newsmill (23 april 2009) skriver Unni Drougge om sitt ställningstagande:

"I stort sett tycks den framgångsrika författarklunga som mobiliserats mot "fildelningens faror" ha handlat snarare på impuls och i affekt än med förnuft och kunskap. Inför nya utvecklingssteg uppstår lätt moralpanik och många ansluter sig ängsligt till den brölande hjorden när larmet går om ett hot mot det invanda."

Ta dig tiden att läsa hela Unni Drougges artikel för den är både välskriven och intressant. Nu återstår det bara att se om hennes bok också är något att ha. Själv tänker jag seeda veckan ut i vilket fall som helst.




Kommentarer
Postat av: Cat

Boken är något att ha, den står här i min bokhylla. Men det titeln på boken syftar på passar tyvärr inte med din bildtext.



Roggas bror fyllde år tidigare i veckan så vi ska tydligen dit ikväll. Jag hoppas på promenad ändå, vädret är ju perfekt, men om det inte blir någon så vet du varför. Vi kan ju höras om det sen i vilket fall som helst. Kram

2009-04-23 @ 15:03:39
URL: http://jagstamparpaditthjarta.blogspot.com/
Postat av: Anders

Bildtexten syftar på den kärlek hon visar till internetanvändarna och är inte tänkt att spegla bokens innehåll på något sätt. Jag ber om ursäkt ifall jag formulerat den otydligt.



Hör av dig om du kan ikväll. Kram

2009-04-23 @ 16:02:53
URL: http://dopplereffekten.blogg.se/

Det är här du ska skriva:

Namn:
Jag är en stalker

E-postadress: (för framtida hotbrev)

Kläm fram med din bloggadress:

Kläm fram med det:

Trackback
RSS 2.0